Karamelodiktstipendiet till Kristina Lugn

2:18 min

Poeten och dramatikern Kristina Lugn är årets Karamelodiktstipendiat. Hon tilldelades priset på söndagen under Poveldagen på Skansen i Stockholm, skriver TT.

Povel Ramels Karamelodiktstipendium delas ut årligen till "en förnyare av det svenska språket eller för framstående gärningar inom musik". Årets pristagare faller in i den första kategorin - det handlar om poeten, dramatikern och Akademieledamoten Kristina Lugn.

"Eftertanke och engagemang"

Hon får Karamelodiktstipendiet med motiveringen: "För att hon med sitt egenartade sinne för skönheten i det obegripliga - humoristiskt och drastiskt - berör till eftertanke och engagemang. Med poetens känsla och till vår fröjd och berusning, lyckas hon få oss att bättre förstå det svenska språket."

Kristina Lugn debuterad 1972 med diktsamlingen "Om jag inte" och har sedan dess bland annat skrivit en lång rad pjäser och gett ut flera diktsamlingar. Under flera år drev hon också Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm.

Instiftades 1982

Povel Ramel instiftade Karamelodiktstipendiet 1982, i samband med att han fyllde 60 år, och priset har delats ut sedan året därpå.

Stipendiet består av en stor strut godis och en summa pengar som gör stipendiaten "ekonomiskt oberoende resten av dagen" - för närvarande handlar det om 20|000 kronor.

Karamelodiktstipendiet delas numera ut av Povel Ramel-sällskapet, Sällskapet Stallbröderna samt Sveriges kompositörer och textförfattare.

Povel Ramel gick bort 2007, han blev 85 år gammal.