Hantverkare tar extra betalt för rot-avdrag

1:46 min

Skatteverket har fått klagomål från personer som är missnöjda över att hantverkare lagt på en extra avgift på fakturan efter att de använt rotavdraget. Avgiften tar företagen ut för att de skött hanteringen av avdraget.

Summan kan variera från någon hundralapp till flera hundra kronor, enligt Skatteverket.

– Det står i fakturan lite vad material och arbete kostar. Sedan står också en avgift för rot, och så tar de ut en avgift för att söka pengar från Skatteverket, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket.

Är det i några fall det här är vanligare?
– Det har ringt folk och berättat att det är när det är mindre jobb som ska göras kan ibland utförare säga att ”jag tar en ganska hög avgift för om du vill ha rot”.

Rotavdraget gör det möjligt för till exempel en villaägare att dra av halva arbetskostnaden vid en renovering. Det förutsatt att det inte överstiger maxbeloppet på 50 000 kronor per person som är skriven på huset.

Rotavdraget sker direkt på fakturan och det är företaget som ansvarar för att sköta resten med Skatteverket.

P4 Kronoberg fick se en faktura där företaget hade tagit ut en extra avgift för just administrationen av rotavdrag hos Skatteverket. Det tycker inte de flesta villaägarna vi pratat med är okej.

– De här hanterverkarna tjänar på att göra rot-avdrag, de får ju mer jobb. Då tycker man att den lilla biten kunde de hålla med, säger en man.

Enligt Skatteverket är det helt lagligt att ta ut en avgift. Men det var inte tanken från början.

– Att få ut pengar från Skatteverket är inte särskilt betungande. Vi har e-tjänster och det går fort att få ut pengar. Sett ur det perspektivet tycker jag inte att det behövs en avgift, säger Pia Blank Thörnoos.