VALET 2014

Urban Ahlin om likheten mellan S och SD

1:37 min

Både S och SD är kritiska till de nya reglerna som öppnar för att personer utanför EU ska kunna få jobb i Sverige. Urban Ahlin (S) tror att det är en av anledningarna till att skaraborgarna tycker att de båda partierna uppges ha den bästa invandringspolitiken.

Ungefär var femte skaraborgare tycker att Sverigedemokraterna har den bästa politiken för invandring och integration, och nästan lika många tycker om Socialdemokraternas politik på det här området.

Det visar en opinionsundersökning som Novus har gjort på uppdrag av P4 Skaraborg.

Att Socialdemokraterna kommer så tätt bakom Sverigedemokraterna förklarar riksdagsledamoten Urban Ahlin med att även Socialdemokraterna vill begränsa arbetskraftsinvandringen från länder utanför EU.

– Jag tror att väljarna har noterat att vi socialdemokrater tycker att man ser över om det inte finns möjlighet för någon av de som redan finns i Sverige får de jobben, innan man går utanför Europas gränser.

Socialdemokraternas och Sverigedemokraternas politik just gällande arbetskraftsinvandring är lika varandra, så det är Sverigedemokraternas politik på det här området som är populärt?

– Nej, vi hade den politiken innan Sverigedemokraterna ens fanns, säger Urban Ahlin.

Förra året kom drygt 19 000 personer utanför EU till Sverige för att jobba, enligt statistik från Migrationsverket.

Det är en ökning med en tredjedel sedan Alliansregeringen tillsammans med Miljöpartiet 2008 gjorde det enklare för personer utanför EU att komma till Sverige och arbeta.

Både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är kritiska till de nya reglerna och vill därför försvåra för personer utanför EU att få jobb i Sverige.

Det är också därför stödet för de båda partiernas invandringspolitik är nästan lika stort bland skaraborgarna, enligt socialdemokraten Urban Ahlin.

Han medger att det kan vara svårt att komma överens med Miljöpartiet om en invandringspolitik om de får bilda regering i höst.

– Jag är medveten om att Miljöpartiet har en helt annan linje som de drivit tillsammans med de borgerliga partierna. Jag tycker att det är en felaktig politik.