Fotbolls-VM

Sex spelare från Darfur United försvunna

2:12 min

Flera spelare från fotbollslaget Darfur United har försvunnit under vistelsen i Östersund. Darfur var med i det alternativa fotbolls-VM:et ConIFA World Football Cup förra veckan.

Det var i slutet av förra veckan som spelarna försvann.

– Först försvann en spelare, jag tror det var för tre dagar sedan som de inte anmälde sig till frukosten. För två dagar sedan försvann ytterligare fem personer, så totalt sex personer är de vi har uppgifter om, säger Gabriel Stauring, chef över den ideella organisation som stöttar laget.

Lagledningen vet inte vart spelarna har tagit vägen, enligt Gabriel Stauring. Det enda han vet är att de sex spelarna uppges må bra och att de ska vara tillsammans med landsmän. Laget flyger från Östersund på måndagskvällen  och från Stockholm på tisdag kväll, det återstår att se om de dyker upp då.

I nuläget är de försvunna spelarna inget ärende för polisen eftersom spelarna har omkring fyra veckors turistvisum och har rätt att vara i landet. Om spelarna har försvunnit för att senare söka asyl i Sverige vill lagledningen inte spekulera om.

Darfur är en region i västra Sudan och är svårt krigshärjat och det pågår strider i hela regionen och flyktingströmmarna är omfattande och antalet flyktingar beräknas ha ökat med tvåhundra tusen personer sedan årsskiftet, enligt Utrikesdepartementet UD.

Hela laget Darfur United är ett välgörenhetsprojekt med stöd från FN. Spelarna är uttagna från flyktingläger i området på gränsen mellan Tchad och Sudan. Per-Anders Blind som är ordförande i ConIFA - som arrangerade VM:et - tror att de eventuella avhoppen får stora konsekvenser för laget framöver.

– Det vi kommer att göra från ConIFAs håll är att nästa gång vi har en stor internationell turnering så kommer det ju vara betydligt svårare att bjuda in de här lagen om de inte sköter sig, säger Per-Anders Blind, ordförande i ConIFA