S vill inte lägga ner Bromma flygplats

1:19 min

Socialdemokraterna ser små möjligheter att stänga Bromma flygplats innan nuvarande avtal går ut 2038. Miljöpartiet kräver en nedläggning före 2018 om de sitter vid makten kommande mandatperiod.

Men det är inget som kommer att ske enligt Karin Wanngård (S), oppositionsråd i Stockholms stadshus.

– Det är en oerhört orimlig tidsplan, säger Karin Wanngård,  och jag kommer aldrig att gå med på att stänga flygplatsen på bekostnad av jobb och tillväxt som är det absolut viktigaste för Stockholm. Och ett eventuellt samarbete med miljöpartiet efter höstens val handlar om förhandling och väljarstöd.

Avtalet för flygplatsen förlängdes av den borgerliga alliansen efter valet 2006 då det fanns krav på en stängning för att byggas bostäder.

Det här avtalet kan sägas upp av regeringen men även om det blir ett maktskifte i höst verkar frågan inte speciellt angelägen:

– Det finns ett avtal för Bromma och det är det som gäller, säger Anders Ygeman som är Socialdemokraternas trafikpolitiske talesperson på riksplan.

Men att stänga Bromma är något som kommer att drivas av Miljöpartiet som vill bygga bostäder där istället säger miljöpartisten Daniel Helldén, oppositionsråd i Stockholm:

– Vi räknar med att sista planet lyfter december 2017 - och sen 2018 kan man sätta igång arbetet där enligt Daniel Helldén.