Erlandsson: Akut kris för svensk grisproduktion

1:52 min

Den svenska grisnäringen riskerar att slås ut. Det anser företrädare från branschen, som i dag samlades hos landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C).

Tre arbetsgrupper som sedan början av året sökt efter lösningar på griskrisen avrapporterade sina slutsatser. Så här ser Eskil Erlandsson själv på problemet:

– Det är en akut kris för svensk grisproduktion apropå att konkurrensläget är enormt hårt och därmed är branschen och näringen enormt pressad.

Det är flera faktorer som har lett fram till dagens griskris. Dels handlar det om att svenska grisbönder har högre produktionskostnader än konkurrenterna. Det beror i sin tur på att många länder struntat i att införa EU:s grisdirektiv, men också på att Sverige frivilligt åtagit sig ett starkare djurskydd än andra länder.

Och dels har det att göra med minskad efterfrågan på griskött.

– Det finns många bakomliggande faktorer, en är att Ryssland har stängt importen av fläsk från EU, säger Eskil Erlandsson.

Nu tänker Sverige i stället försöka få kineserna att intressera sig för svenska grisar. Det gäller främst de delar som europeiska konsumenter ofta ratar, men som uppfattas som en delikatess i Kina, exempelvis öron, knorrar och klövar.

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, deltog i mötet på landsbygdsdepartementet. Och efteråt förklarade Margaretha Åberg från LRF kött att hon var mycket nöjd med dagens möte. Inte minst med det investeringsstöd som kommer att betalas ut vid byggande av grisstallar. Totalt kommer det att kosta 100 miljoner om året.

– Det som är det svåra och tunga är byggkostnaden, och den är ungefär 30 procent högre än i övriga EU. Och det är det vi har försökt att få till här i dag, att vi neutraliserar den merkostnaden genom ett investeringsstöd.

Bidrag från staten alltså?

– Ja.