Öresund

Pepparholm rensas på skarv

1:31 min

Det har varit ett rekordår för fåglarna på den konstgjorda ön Pepparholm mitt i Öresund. Här på ön som beskrivs som Nordens största biologiska laboratorium har alla utom människor varit välkomna - tills nu.

Vädret är strålande och naturen generös: en tumlare dyker upp nära stranden och gör några ärevarv; den stora svarta och giftiga amerikanska luffarspindeln kilar snabbt förbi mina fötter och gömmer sig mellan klippblocken.

En av världens största konstgjorda öar, som för 15 år sedan var en steril sten- och leröken, huserar nu 1 000 insektsarter, över 500 växtarter och har slagit rekord i år med 27 häckande fågelarter.

Men en fågelart är faktiskt inte välkommen: i år har 300 skarvpar häckat på Pepparholm och det innebär en fara för flygtrafiken på Kastrups flygplats. Nu skall de bort och det innebär att människan för första gången ingriper och påverkar den naturliga utvecklingen, säger miljökonsult Hans Orth.

– Det är självklart ett ingrepp i Pepparholms natur som vi måste acceptera.

Växten fetknopp lyser intensivt gult på den annars så gröna ön. Det finns också gott om ätbart på Pepparholm. Förutom det uppenbara som jordgubbar och smultron vill  Bengt Örneberg från Lunds Botaniska Förening framhålla bitterkrassing.

– Det låter bittert men det är en ganska piff smak på de där bladen. De smakar ungefär som pepparrot. En smörgås med lite skinka och så ett sådant blad ovanpå det är alldeles utmärkt.