85-årige Palmér minns VM-bronset från Brasilien-VM 1950

10 min

Calle Palmér är i dag 85 år och sitter i sin lummiga radhusträdgård i Malmö och minns tillbaka till 1950 då han var en av de bästa spelarna i det svenska landslaget som åkte över halva jordklotet för att spela VM i Brasilien.

Landslaget under engelsmannen George Raynors ledning bestod uteslutande av amatörer, alla spelare hade jobb vid sidan av fotbollen utom Calle Palmer som gjorde lumpen och var tvungen att be om permission för att spela VM.

– Jag hade varit inkallad för kort tid så jag fick ingen permission så jag var helt inställd på att inte åka till VM, berättar Calle för Radiosporten.

Men det hela uppmärksammades i tidningarna och till slut fick försvarsministern ändra beslutet och Calle fick åka med till Brasilien.

– Men när jag kom hem igen var jag tvungen att städa logement över jul- och nyårshelgen för att kompensera för tiden jag varit borta. Så upppmärksammades en VM-medaljör då, säger Calle och skrattar.

Calle fick sin permis och första matchen i gruppspelet var mot Italien vars landslag hade valt att ta båt den långa vägen till Brasilien.

– Bara något år tidigare hade hela Torinos lag omkommit i en flygolycka och därför valde italienarna att ta åka lastbåt och det var därför vi vann mot dom, berättar Calle.

– De italienska spelarna var trötta efter båtfärden och hade inte kunnat träna ombord eftersom bollarna hela tiden hamnat i vattnet.

Sverige vann med 3-2 mot ett slitet Italien och i den andra gruppspelsmatchen blev det 2-2 mot Paraguay efter ett mål av Calle Palmér. Det reultatet gjorde att Sverige vann gruppen och gick vidare till det andra gruppspelet.

Det svenska landslaget fick då flytta från Sao Paulo där dom haft mycket hjälp av alla dom svenska företag som fanns och fortfarande finns där och bege sig till Rio de Janeiro och världens då största fotbollsstadion Maracana. Från knappt 8000 åskådare i matchen mot Praraguay skulle Calle, Nacka Skoglund, Hasse Jeppson och dom andra nu spela mot värdnationen Brasilien inför närmast ofattbara 140 000 personer...

– Jag tänkte inte på att det var så mycket folk, kanske var det lite nervöst innan men sen tänkte jag mest på matchen, säger Calle Palmer 64 år efter matchen på Maracana.

Matchen mot Brasilien har gått till historien av många orsaker, bl:a är ju radioreferatet berömt. Sveriges Radio hade inte tyckt det var lönt att skicka någon reporter till Brasilien men när det plötsligt gick så bra så anlitades affärsmannen Gunnar Göransson som var bosatt i Brasilien för att referera i radio hem till Sverige. Den gode Göransson var väl ingen Christian Olsson med språket direkt utan sa mest oj oj oj mål av nian och liknande.

Göransson fick sen bära namnet "Oj Oj Göransson" för hela svenska folket...

Storförlusten med 7-1 mot hemmanationen innebar att Sverige var tvugna att vinna mot Uruguay i nästa match, seger där skulle innebära att det fortfarande fanns en liten chans till guld eftersom VM på den tiden inte avgjordes i utslagsmatcher utan i gruppspel.

Calle Palmer gav Sverige en tidig ledning mot Uruguay som kvitterade, Sverige tog på nytt ledningen men dom blivande världsmästarna kom tillbaka, kvitterade och avgjorde med 3-2 i slutskedet av matchen. Guldchansen var borta men chansen till brons fanns kvar när Sverige i sista matchen ställdes mot mäktiga Spanien.

– Det var nog en jättesensation att vi vann mot Spanien, säger Calle.

Spanien hade slagit ut England och var jättefavoriter men den svenska landslagsledningen kastade in lite nya pigga spelare och Sverige vann med 3-1, även här gjorde Calle Palmér mål.

Sveriga var därmed bronsmedaljörer, men någon prisutdelning blev det aldrig. I stället fick just Calle bronsmedaljerna i en påse på stan i Sao Paulo för att dela ut till sina lagkompisar.

– Det var lite annorlunda på den tiden, säger Calle och skrockar och visar upp den pyttelilla medaljen för Radiosporten.