Mosuls fall skakar hela regionen

2:44 min

I går tappade den irakiska staten kontrollen över landets näst största stad, Mosul, när jihadistmilis tog över och irakiska regeringssoldater kastade sina uniformer och flydde. Den snabba framryckningen har slagit omvärlden med häpnad, USA och FN uttrycker stor oro.

150 000 människor uppges ha flytt från Mosul och jihadisterna från Isis, Islamiska staten i Irak och Syrien, ser ut att fortsätta att lägga ytterligare territorium under sig.

– Vi kan inte vinna över dem, de är som vålnader - de dyker upp, slår till och försvinner på ett par sekunder. Så beskrev ett irakiskt befäl rebellmilisen som i går tog över tvåmiljonerstaden Mosul.

Han sa till nyhetsbyrån Reuters att det skulle krävas en hel armé för att bekämpa jihadisterna - de har mycket större erfarenhet av gatustrider än de irakiska regeringssoldaterna, efter flera års strider i Syrien. Nu uppges rebellmilisen avancera i riktning mot Bagdad. I går kväll tog de kontroll över mindre orter i Salaheddin-provinsen.

Denna spektakulära styrkeuppvisning är ett hot inte bara mot Irak, utan hela regionen, var budskapet från Vita huset. Jihadisterna från Isis kontrollerar nu stora områden i Irak. Målet anses vara att upprätta en islamisk stat som sträcker sig över gränsen mellan Irak och Syrien.

I Mosul hissades svarta al-Qaida-flaggor och milismännen meddelade i högtalare att de har kommit för att befria staden.

150 000 Mosulbor har redan flytt mot kurdistan i norr men eftersom många sunnimuslimer i Mosul är missnöjda med Nuri Al Malikis shiadominerade regering är det många som ser jihadisterna som befriare.

Unga män från Mosul deltog i stenkastning mot irakiska stridsvagnar och regeringssoldater.