Konstprojektet blev stadsplan

2:09 min

I sommar börjar den statliga svenska politiken för arkitektur, form och design utredas av Malmös stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson. Ett exempel engagemanget i de här frågorna hittar vi Sundbyberg.  Där har man valt att skrota ett tidigare förslag för utbyggnaden av stadsdelarna Hallonbergen och Ör. I stället ska man använda resultaten från konst- och stadsutvecklingsprojektet Park Lek Parlament - som initierats av Marabouparkens konsthall, med konstnären Kerstin Bergendahl i spetsen.

- Min intention var att fråga djupare, ta mer tid och vara närvarande på ett annat sätt. Att få fram andra kunskaper och därmed komplettera en plan som redan var färdig. Jag hade aldrig i mitt liv kunnat föreställa mig att det skulle kunna växa till det här.

Ja, det är en nöjd Kerstin Bergendal som packar ihop den avslutande utställningen kring projektet Park Lek Parlament i Hallonbergen. Och att kunna lägga tre år på att fråga ut invånarna i området om deras behov, det är det nästan bara konstnärer som kan göra nuförtiden.

- Som konstnär har man en annan möjlighet att fråga vissa saker och säga vissa saker. Man kan röra sig tvärs igenom olika områden i samhället.  

Det här sättet att försöka åstadkomma nya kontaktytor mellan medborgare, politiker och stadsplanerare är något som välkomnas av Regeringens specielle utredare Christer Larsson, som haft liknande erfarenheter i Malmö.

- Processer är en viktig del i en sån här utredning. När samhällsutvecklingen förändras och man ändrar perspektiv på vad som är viktigt och vad det är som ska vara drivande så behöver man också titta på hur med skapandet och demokratifrågorna ser ut. För, helt uppenbart är att man inte kan ta demokratifrågorna som självklara. Allting som kan stärka demokratin, och det kan stadsutvecklingsprocesser göra, ska man ta vara på. Därför måste man pröva andra former av medverkan.