Extremister intar ny stad i Irak - turkiska medborgare kidnappade

Islamistiska extremistgruppen Isis har tagit över en hel provins i Irak. Oljestaden Baiji är under attack och tidigare i veckan intogs landets näst största stad Mosul. Turkiets konsulat attackerades i staden och 48 människor kidnappades.  

Jihadisterna gick till attack mot det turkiska konsulatet i den irakiska staden Mosul på onsdag och kidnappade chefen för konsulatet och och 48 anställda, bland dem tre barn, rapporterar AFP. 

Extremisterna i Isis (Islamiska staten i Irak och Syrien) ska nu mer eller mindre tagit över provinsen Nineveh i Irak. Mer än 500 000 människor ska ha flytt från landets näst största stad Mosul. 

Isis frammarsch fortsätter. Nu på eftermiddagen kom rapporter om att Saddam Husseins födelseort Tikrit nu kontrolleras av jihadistmilisen. Tiktrit ligger bara 15 mil från Bagdad.

I oljeraffinaderi-staden Baiji rapporteras Isis ha satt en polisstation och en domstolsbyggnad i brand. 

Omkring 250 vakter som skyddar oljeraffinaderiet i staden ska ha lämnat frivilligt efter att ha förvarnats om extremisternas intåg.

Även polis och militär i Baiji uppmanades i förväg av extremisterna att inte göra motstånd. Under tisdagskvällen körde sen ett 60-tal fordon in i staden. Angriparna från Isis ska enligt Reuters ha släppt fångar fria.

En oljearbetare på Baijis raffinaderi, som är Iraks största, säger till Reuters att dagskiftet inte tillåtits att komma till jobbet på onsdagsmorgonen.

Staden Baiji ligger halvvägs mellan Bagdad och Mosul, som intogs av de islamistiska extremisterna i tisdags.

Enligt Internationella migrationsorganisationen (IOM) har omkring en halv miljon irakier lämnat sina hem i Mosul efter att Isis militanta grupper gick in i staden.

Våldsamheterna i Mosul rapporteras ha skördat civila offer, men några exakta siffror finns inte. Det är svårt att ta sig fram till sjukhusen på grund av striderna, uppger IOM. Flera moskéer ska ha gjorts om till kliniker.

Biltrafik har förbjudits i Mosuls stadskärna och människor har flytt till fots. Det råder brist på dricksvatten och mat.

Texten uppdateras.