Även staden Tikrit under Isis kontroll

2:08 min

De militanta islamisterna i gruppen Isis har tagit kontroll över ytterligare en stad i Irak - Tikrit, Saddam Husseins hemstad. Sedan tidigare har Isis kontroll över tvåmiljonerstaden Mosul och har nu också tagit närmare 80 turkiska medborgare som gisslan där.

Isis spektakulära framfart fortsätter och de militanta islamisterna rör sig söderut parallellt med floden Tigris och kommer allt närmare huvudstaden Bagdad. 

I dag intogs Saddam Husseins hemstad, Tikrit, som ligger enbart femton mil från huvudstaden Bagdad.

På två dagar har Isis lagt under sig stora markområden i norra och centrala Irak - en halv miljon människor uppges ha flytt - mot Kurdistan - medan regeringssoldater har kastat sina vapen och uniformer och övergivit posteringar.

Trots att Iraks premiärminister Nuri al Maliki har uppmanat civila att göra motstånd och lovat att straffa soldater som deserterar, möter jihadisterna inget omfattande motstånd.

Isis tog över Mosul och frigav flera tusen fångar under måndagen. I dag upprepades scenen i Tikrit. De snabba förändringarna är förnedrande för centralmakten i Bagdad och har lett till stor oro i omvärlden.

Det hör inte till vanligheterna att militanta jihadister territoriella anspråk vid sidan av terrordåd och sabotage.

I Mosul har Isis kidnappat närmare femtio turkiska medborgare vid det turkiska konsultatet, och ytterligare trettio turkiska lastbilschaufförer.

Turkiet varnar milismännen för hårda repressalier om någon turkisk medborgare skulle komma till skada. Nato har, på Turkiets begäran, hållit ett krismöte om läget i Irak.

Medan Isis jihadister är illa omtyckta och har dåligt rykte i Syrien, verkar de i Irak ha ansträngt sig för att vinna civilbefolkningens förtroende och utnyttja det missnöje som finns bland Mosuls majoritet sunnimuslimer mot Nuri al Malikis shiadominerade regering i Bagdad.

Vissa av dem som har flytt Mosul vittnar om att de blev väl behandlade av jihadisterna, men gav sig iväg av rädsla för den irakiska regeringens vedergällningsaktioner i form av flygräder.