”Delikata surströmmingar med mycket rom”

5:39 min

Just nu fiskas årets strömmingar som senare ska hamna i burkar för att bli surströmming. I Kallax by utanför Luleå har surströmmingen en speciell betydelse då det varit tradition att göra surströmming i byn.

Det är full fart i fiskehamnen i Kallax. Fiskar ska rensas och sköljas och sedan läggs de i lådor för att senare påbörja processen med att de ska bli surströmmingar.

Vid bordet står Anita Nordström och skär huvudet av strömmingarna vilket hon gjort i många år.

– Jag har gjort det här i över 20 år och det är ju en tradition i byn med vår egen surströmming, säger hon medan hon skär huvudet av strömmingarna.

Bredvid står Ulf Lindgren som tidigare varit ute och fiskat strömmingarna.

Gänget som fiskar strömmingen har varit ute några gånger redan och nu finns nästan all strömming som behövs till de 1 000 burkar som ska göras.

– Det börjar räcka, jag tror vi har till cirka 900 burkar nu men det får nog bli en tur till, berättar Ulf Lindgren.

Kvaliteten på årets strömming är fin, rommen är kvar i fisken vilket är ett bra tecken.

– Det kommer att bli delikata surströmmingar med mycket rom, säger Lindgren med ett leende.

Hur resultatet blir kommer de att bli varse i slutet av augusti då det är dags att öppna burkarna.