STUDIO ETT TORSDAG 13 JUNI

Feministiskt toppmöte i Malmö

23 min

I dag startade Nordiskt Forum i Malmö som pågår fyra dagar och väntas samla uppåt 15.000 människor - mest kvinnor - från Norden och resten av världen. Målet med det hela är att diskutera jämställdhetens läge ur alla tänkbara synvinklar, och sedan skicka en kravlista med 60 punkter till regeringarna i de nordiska länderna om vad som krävs för att alla människor ska ha samma rättigheter och möjligheter.

Det har gått 20 år sedan den förra nordiska kvinnoforumet och 19 år sedan FNs kvinnokonferens i Peking, och det är ingen slump.Många anser att utvecklingen globalt på många sätt och i många länder gått åt fel håll.

Kända och okända samlas i Malmö de här dagarna för att försöka dra sitt strå till stacken. Först ut var förmodligen socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvén, som redan före invigningen presenterade en lång rad löften, inklusive att första året efter valet prioritera jämställdheten om partiet får vara med och styra.

Studio Etts Odd Clausen och Anna Landelius sänder från Malmö Arena: reportage och samtal med  Gertrud Åström, ordförande i Sveriges Kvinnolobby, Rebecka Bohlin, som leder seminarier i feministiskt självförsvar, Birgitta Åseskog, jämställdhetsexpert som var med i Peking 1995 och Astrid Johansson, ung feminist från Luleå.