Sju åtalade för stort pokerbedrägeri

1:55 min

I dag åtalades sju personer för grovt bedrägeri, efter att, enligt åklagaren, låtit dataprogram spela poker hos Svenska spel, och på så sätt vunnit miljonbelopp. Enligt chefsåklagare Henrik Olin är det ett avancerat upplägg.

– De fem huvudmän som är åtalade har ju haft lite olika roller. De känner varandra sedan tidigare, och flera dem träffades i högskole- och universitetsvärlden.

– Sedan så besitter man lite olika kunskaper som behövs för att genomföra det här projektet. En har pokerkunskaper, en annan har programmeringskunskaper och matematiska sannolikhetskunskaper och så vidare.

Enligt åklagaren lät de åtalade ett dataprogram spela poker åt dem, utan att de själva behövde sitta vid datorn, och håvade då in stora vinster. Något som Henrik Olin menar är grovt bedrägeri, eftersom det skett i stor skala och under lång tid. Det är också emot reglerna som svenska spel satt upp.

Ekot har talat med en av de åtalades försvarsadvokat, som menar att det däremot inte är bedrägeri, även om hans klient medger att han då och då, men inte alls i den omfattning som åklagaren hävdar, använt ett elektroniskt hjälpmedel när han spelat internetpoker.

Enligt åklagaren har uppemot 15 olika konton på Svenska spels pokersajt använts, och dataprogrammen har också använts för pokerspel på utländska spelbolag.

Ungefär tio miljoner kronor har beslagtagits hos de åtalade, varav två miljoner kronor kommer från vinster på Svenska spel, återstår ungefär åtta miljoner som de alltså vunnit på utländska spelbolag.

Åklagarens utredning sträcker sig bakåt till starten av 2012. Det hela avslöjades i februari 2013. På lite mer än ett år var vinsten alltså ungefär tio miljoner, men enligt åklagare Henrik Olin finns det saker som tyder på att det startade tidigare. 

– I vart fall har man hållit på med den här verksamheten, och man har ju också byggt upp den successivt under en längre tid än den tid som omfattas av det här åtalet.