Rudo Chigudu kämpar för tolernas med "Vaginamonologerna" i Zimbabwe

4:25 min

Hur kulturen kan driva kvinnofrågor i ett land där det annars är svårt att föra fram budskapen är skådespelaren Rudo Chigudu ett exempel på. Hon är skådespelare, feministisk aktivist, lesbisk och är från Zimbabwe. Just nu är hon på den feministiska konferensen Nordisk forum i Malmö. Där framför hon sin version av "Vaginamonologerna" av Eve Ensler. En pjäs hon även framför hemma i Zimbabwe.

Egentligen är det bara inramningen och pjäsens struktur som är kvar från originalet. Alla de enskilda monologerna är nya och bygger på verkliga händelser.

Man möter en kvinna som är offer för en massvåldtäkt, en annan kvinna som får missfall, en tredje som har svåra arbetsförhållande, en fjärde som bara kämpar med kärlekens passion och hinder.

Rudo har spelat pjäsen sen 2009, men hemma i Zimbabwe framförs den aldrig i större sammanhang, utan oftast på mindre platser där hon annonserar kort före med flyers. För texterna är inte okontroversiella i Zimbabwe.

- Just nu är det en stor våg av religiös fundamentalism och homosexualitet, sexarbete, eller sex överhuvudtaget ses som syndigt. Så inte ens samtal om detta tolereras. Det är en utmaning att framträda för den typen av publik. Men när publiken ser att det att det är en människa som berättar sin egen historia så blir de berörda. Det uppstår en förståelse och medkänsla. Det är en dela av det vi försöker göra, att bryta ner motståndet och oviljan att förstå andra människor. Man ser att det är en människa som bara vill leva sitt liv, de är inte en sjukdom. 

Även om konservativa krafter inte gillar ämnena som tas upp så kan de flesta känna sympati och låta sig engageras av de enskilda människoödena, säger hon. Teater är ett bra redskap på det sättet. Men det går också att säga saker på scen som aldrig hade kunnat sägas utanför, menar Rudo Chigudu.