Ralph Erskines arkitektur har präglat Kiruna

1:34 min

En utställning om arkitekten Ralph Erskine finns nu att se i Kiruna. Det var han som ritade välkända byggnader som Spottkoppen och Snusdosan i Kiruna. Hus som snart försvinner när staden ska flyttas.

Katali Jarefjäll är intendent i Norrbottens museum och delaktig i arbetet med utställningen som visas i Kiruna stadshus i sommar.

– Vad jag har förstått är husen och kvarteret Ortdrivaren någonting som har påverkat Kirunabor sedan husen kom till. Men nu har man ju valt att inte flytta med dem, så staden får väl hitta nya landmärken och nya byggnader som kanske kommer att betyda lika mycket i framtiden, säger hon.

Vad har du själv för känslor inför att kvarteret kommer att försvinna?

– Nu har jag ju blivit en älskare av Ralph Erskine i och med den här utställningen. Självklart tycker jag att det är jättetrist. Jag är glad att vi kan uppmärksamma det, att det kan dokumenteras, att det tas fotografier och att man har samlat in människors berättelser, säger Katali Jarefjäll.

Det är hundra år sedan som Ralph Erskine föddes och därför hålls utställningen. Den ska också visas upp på fler håll i landet.

Han hade också storslagna planer för gruvsamhället Svappavaara utanför Kiruna. Det började med att bostadshuset Ormen långe byggdes. Men sedan tog det stopp.

– Konjunkturen vände och gruvnäringen utvecklas annorlunda. Det stannade av och byggprojekten lades på is. Därför blev det en lite märklig byggnad, som bara stod där, utslängd som en lång orm, säger Katali Jarefjäll.