Polisen tror inte de kommer lösa grovt mordhot mot toppolitiker

Cecilia Malmström (FP) mottog ett grovt mordhot via en valsedel i EU-valet. Men polisen ser ingen chans till att de ska lyckas hitta gärningsmannen.

På en av valsedlarna som lämnats in till en vallokal i Lundby i Göteborg under EU-valet hade någon för hand skrivit ner ett mycket grovt dödshot mot EU-kommissionären Cecilia Malmström (FP). 

Valmyndigheten polisanmälande hotet och underrättade Säkerhetspolisen. Polisen i Västra Götaland utreder just nu dödshotet.

Men de ser chanserna som mycket, mycket små att de ska lyckas hitta personen som skrev hotet.

– Chanserna att vi ska lyckas hitta brottsförövaren är inte goda, det går helt enkelt inte. Kommer det inte komma in ytterligare material i form av bevis kommer vi inte att lösa det, säger Lennart Ronnebro, kommissarie vid polisen i Västra Götaland.

Valsedeln med hotet har bedömts som giltig av Valmyndigheten och blev en del av valresultatet. Redovisningen av röster på partierna är offentlig och hotet blev därför publicerat.

Cecilia Malmström har underrättats om dödshotet.

– Vi har via Valmyndigheten fått information om det här, men den typen av saker är inget som vi går ut och kommenterar. Inte heller när det gäller säkerhetsrutiner, sa Joakim Larsson, pressekreterare till Malmström, tidigare till Ekot.