Läxhjälp en valfråga för många familjer

2:34 min

Samtidigt som allt fler stockholmare köper läxhjälp till sina barn så märks en ökning av barn som köar till gratis läxhjälp hos frivilligorganisationerna. #Stockholmsval14

Vad tycker du om läxhjälp? Berätta på vår webb. Eller på #stockholmsval14 i sociala medier.

Hemma hos familjen Borg i Hammarby sjöstad sitter Willhelm vid köksbordet med sin läxhjälpare Wilma Sjöberg och går igenom en berättelse som han har skrivit.

– Så Willhelm, vad skulle du säga att den handlar om, om vi ska tänka ut en titel? frågar Wilma.

Willhelm går i sexan och tycker inte att han skulle klara av sina läxor utan hjälpen från Wilma.

– Jag lär mig bättre att läsa och hon hjälper mig med läxor.

Hans mamma Pernilla säger att det tidigare var ganska svårt att som förälder hjälpa Willhelm med läxorna

– Både i form av att man ska kunna göra det innan han blir för trött på kvällen. Och att man har den här föräldra- barnrealationen. Det bev jätte mycket friktion. Många gånger var det mer bråk än konstruktiv läxläsning egentligen för jag tror att det är lite lättare att försöka ignorera en förälder eller klaga på att behöva göra läxorna överhuvud taget. Det problemet kom vi bort från helt.

Allt fler anlitar privata läxhjälpsföretag. Sedan rut-avdraget infördes för tjänsten är det betydligt fler som har råd med läxhjälp än förut.

Enligt ett av de största företagen på marknaden, My Academy, så finns 60 proecent av deras kunder i Stockholmsområdet och de har sett en större geografisk spridning sedan rut-avdrag infördes för läxhjälp. Ett branschorgan är på väg att bildas och de räknar med att branschen kommer öka sin omsättning med minst 50 procent det här året.

Men långt ifrån alla som behöver hjälp med läxorna har råd med privat läxhjälp.

– Hej! Vad ska du jobba med? Franska?

Det är en försommarvarm och solig onsdagkväll. Klockan är sex och Suus Hopman från ideella organisationen Internationella bekantskaper står och tar emot elever och föräldrar som väller in i Rinkebys stadsdelslokal för att vara med på kvällens läxhjälp.

De delas snabbt in i olika rum beroende på ålder och vilket ämne de behöver hjälp med och snart ligger böcker uppslagna och arbetsro infinner sig. Suus är en av dem som organiserar läxhjälpen. De började för ett och ett halvt år sedan med 30 elever, nu hjälper de 160 varje vecka.

Men 120 barn står nu i kö:

– Det kommer stora känslor när de anmäler sig och jag berättar att jag inte kan erbjuda dem någon plats direkt. Jag märker också det att nästan alla barn och föräldrar här vill komma flera gånger i veckan och det kan jag inte heller erbjuda eftersom vi har en jättelång kölista, säger Suus Hopman.

– Det här är barn som inte kan få så mycket stöd som de skulle behöva från sina föräldrar eftersom föräldrarna ofta har svårt med språket, men också med sin utbildningsbakgrund att se till att de kan hjälpa sina barn, de vill jätte gärna, säger hon.