Kvinnor med gyncancer får efterlängtade kontaktsköterskor

1:32 min

Nu kommer även kvinnor som drabbats av cancer i underlivet, gyncancer, att få en personlig kontaktsjuksköterska som är med vid det första läkarbesöket och sedan följer patienten genom sjukdomstiden.

– Dels att man har ett namn som man kan fråga efter och att vi är med på mottagningen, redan vid besöket. Vi har annars tagit hand om våra patienter främst när man börjat sin cancerbehandling, Då har man haft en kontaktsköterska men inte någon namngiven, säger Susanne Skarps.

Och det är det här första besöket på mottagningen som är ganska viktigt för den framtida kontakten?

– Absolut, visst är det så. Det är då man har mest frågor och behöver någon att nå.

Patienter som drabbats av bröstcancer eller tarmcancer har haft personliga kontaksjuksköterskor i flera år. Men inte kvinnor som drabbats av cancer i underlivet. Kvinnokliniken på sjukhuset i Västerås har inte ansett sig ha råd med den funktionen. Men den personliga kontakten är oerhört viktig, har kvinnor vittnat om. Så här sa Kerstin Hemström som är ordförande i gyncancerföreningen Mariarosen i Västmanland, i vintras:

– Pengarna får inte styra utan det ska vara vården. Det är en rättighet vi har.

Du pratar om ett krav nu?

- Jag pratar om ett krav, absolut, sa Kerstin Hemström, ordförande i gyncancerföreningen Mariarosen i Västmanland, till P4 Västmanland i mars i år.

Även Sveriges kommuner och landsting, SKL, och Regionalt centrum för cancerforskning har pekat på vikten av kontaktsköterskor och det har förstås också haft betydelse. Men det kan vara svårt att alltid finnas till hands, säger avdelningschef Susanne Skarps på Kvinnoklinikens

– Det är bra men det är svårt att vara namngiven och alltid finnas på plats. Men man kan hänvisa till någonn annan och man kan ringa tillbaka, säger Susanne Skarps på Kvinnokliniken i Västerås.