Malmö

Kultur kan driva kvinnofrågor

3:27 min

Hon är skådespelare, feministisk aktivist, lesbisk och är från Zimbabwe. På den feministiska konferensen Nordisk forum i Malmö, framför hon sin version av Eve Enslers Vaginamonologerna. En pjäs hon även framför hemma i Zimbabwe.

Rudo Chuguduär ett exempel på hur kulturen kan driva kvinnofrågor i ett land där det annars är svårt att föra fram budskapen.

Hon är skådespelare och feministisk aktivist från Zimbabwe säger att scenen nästan fungerar som en magisk sköld. Man kan säga vad man känner så länge det är teater, saker som kanske inte tolererats om det framförts som ens personliga åsikter.

Egentligen är det bara  inramningen och pjäsens struktur som är kvar från originalet. Alla de enskilda monologerna är nya och bygger på verkliga händelser. Man möter en kvinna som är offer för en massvåldtäkt, en annan kvinna som får missfall, en tredje som har svåra arbetsförhållande, en fjärde som bara kämpar med kärlekens passion och hinder.

Rudo har spelat pjäsen sedan 2009, men hemma i Zimbabwe framförs den aldrig i större sammanhang, utan oftast på mindre platser där hon annonserar kort före med flyers. För texterna är inte okontroversiella i Zimbabwe.

Även om konservativa krafter inte gillar ämnena som tas upp så kan de flesta känna sympati och låta sig engageras av de enskilda människoödena, säger hon. Teater är ett bra redskap på det sättet. Men det går också att säga saker på scen som aldrig hade kunnat sägas utanför, menar Rudo Chugudu.