Ryssland till Ukraina: Sparka er utrikesminister

1:42 min

Den proklamerade landssorgen i Ukraina över 49 förlorade liv i ett nedskjutet militärplan hamnade i bakgrunden när ett nytt ordkrig mellan Ryssland och Ukraina drog igång. Ryssland kräver att Ukraina sparkar sin utrikesminister.

Utrikesminister Andriy Desjtjytsja försökte förgäves övertala hundratals protesterande utanför ryska ambassaden i Kiev att inte använda våld och bryta mot internationella avtal.  Då hade ambassadens fönsterrutor krossats av stenar, ägg kastats på fasaden och bilar välts upp ner.

Demonstranterna anklagar Ryssland för nedskjutningen av militärplanet och för att underblåsa våldet i östra Ukraina.

--  Jag är inte emot att ni protesterar och Ryssland måste lämna Ukraina, sa utrikesministern och lade till:

– Putin är en dumskalle.

Och folkmassan skanderade ramsan ”Putin är en dumskalle”, som hörts från hundratusentals människor under månaderna av Kreml-kritiska demonstrationer i Ukraina.

Svaret från Ryssland kom i dag där flera politiker i duman kräver att president Porosjenko avskedar sin utrikesminister. Hur tror de att det är möjligt att nu sitta ned och förhandla med en sådan okontrollerad minister, heter det.  

Flera länders diplomatiska beskickningar har kritiserat attacken på ambassaden i Kiev i går kväll. Händelsen har helt överskuggat sorgedagen över de 49 som dödades, kommenterar bittra ukrainare på sociala medier.

En svarsdemonstration genomfördes i dag utanför ukrainska ambassaden i Moskva.

Samtidigt har försöken att hitta en kompromiss i gasförhandlingarna ännu inte givit något resultat. Parterna ska dock fortsätta förhandla från ikväll vid sex svensk tid. Om inget avgörande nås då riskerar gasen att stängas av från imorgon bitti till Ukraina och en rad EU länder.