Stora skillnader i pris på jordgubbar

1:38 min

Jorgdubbspriserna varierar stort just nu. I Örebro kan man köpa jordgubbar för allt mellan 10 och 40 kronor litern. Men man får det man betalar för säger Magnus Engstedt, trädgårdskonsulent och bärrådgivare på Länsstyrelsen i Jönköping.

Priserna på jordgubbar har varit på rekordlåga nivåer så här års och förklaringarna är många, bland annat god tillgång på bären.

– En del bär är odlade lokalt och plockade mogna på morgonen och säljs på eftermiddagen medan andra bär är plockade omogna för flera dagar sen och när de kommer till konsumenten så är det en helt annan smak och lyster i ett sånt bär, säger Magnus Engstedt, trädgårdskonsulent och bärrådgivare på Länsstyrelsen i Jönköping.

Totalt så är det sex försäljare som får sälja jordgubbar i Örebro. Två av dem har tillstånd att sälja bär på Stortorget i Örebro i sommar. När P4 Örebro besöker torget säljs liter efter liter. De billigaste bären går bäst den här dagen, men det får inte vara för billigt säger en av kunderna och menar att hon då funderar på om bären verkligen är svenska.

– Det är ett gynsamt jordgubbs år säger bärrådgivaren Mangnus Engstedth på Länsstyrelsen.

Att få tag i svenska jordgubbar till midsommar ska inte bli ett problem i år. Tidigare så har man haft problem med att bär packas om men i år är tillgången på svenska jordgubbar så pass bra, men lagom till midsommar så kommer priserna på jordgubbar att gå upp.

– Folk vill ha sill, färskpotatis och jordgubbar till midsommar och det är stora mängder med jordgubbar som kommer att konsumeras. Stor efterfrågan ger dyrare priser, säger Magnus.

Han tror att det kommer att finnas god tillgång på svenska jordgubbar till augusti men även under september och in i oktober så kan man få tag på de söta svenska bären.