Publiknätverket

Aron gör viral succé med låt på rövarspråket

9:42 min

Aron Bjurström från Halmstad är mannen bakom filmklippet där han på flytande rövarspråk sjunger låten "Anthem" från Chess.

Något som var menat som ett internt skämt för en liten krets studiekompisar, fick en enorm spridning på nätet och väldigt stor uppmärksamhet för rövarspråket.

– Oväntat, svarar Aron på frågan om hur det känns att ha slagit igenom med detta filmklipp. Det kom lite som en överraskning.

Aron Bjurström lade upp klippet på sin facebooksida den 4 juni. Idag har klippet delats över 600 gånger och fått mängder av uppmuntrande kommentarer.

Hur mycket hade du tränat innan du spelade in det här?

– Ingenting på låten, utan texten översätter jag i huvudet medans jag kör, säger han. Så länge jag vet hur det stavas och jag hinner att säga det, så är det inga problem.

Rövarspråket blev populärt på 1950-talet i samband Astrid Lindgrens böcker och ungdomsfilmen Mästerdetektiven Kalle Blomkvist. För Aron kom första kontakten med kodspråket genom hans mamma.

– Det var väl en grej som mamma var bra på. Då tyckte jag att "det vill jag också kunna", så vi började prova lite och hon förklarade hur det gick till. Det satte sig ganska fort, det behövdes ingen lång inlärningsperiod, säger Aron.

Och Aron tror att framtiden för rövarspråket är ljus:

– Jag tror inte att rövarspråket kommer dö ut för det finns alltid förkämpar för de lingvistiska vanorna, säger han.