TEXTIL/MEDICIN

Smarta Boråstextiler vill ut i vården

1:50 min

Ett bandage som alltid lindas rätt, och ett "textilrör" i metall som går att ta bort utan operation. Det är två av uppfinningarna från Textilhögskolan i Borås.

Josefin Damm, VD på företaget Presscise, visar upp ett blått bandage. Det är en av uppfinningarna som tagits fram ihop med Smart textiles på Textilhögskolan i Borås.

– Det är för patienter som lider av till exempel bensår eller åderbråck, men det går också att använda i andra sammanhang som vid sportskador, säger hon.

Tack vare en särskild design ger bandaget alltid rätt tryck på benet, oavsett vem som lindar på det. Det är ett av många projekt som undersöker hur smarta textiler kan användas inom sjukvården.

Smart i vården
Emma Wejedal arbetar ihop med samma forskarduo som tagit fram bandaget. Hon leder projektet Unravelling stent som arbetar fram en ny typ av stent - de små metallcylindrar som sätts in i kroppen för att vidga igentäppta blodkärl.

– Dagens stentar är permanenta. Så även om de sätts in för att hjälpa i två veckor måste de sitta kvar hela livet och kan orsaka problem, säger hon.

Stenten hon jobbar med är stickad. Genom att dra försiktigt i en lös tråd i ena änden av cylindern går den repa upp och på så vis få ut ur kroppen utan någon operation.

Viktigt samarbete
Emma Wejedal menar att samarbetet med Textilhögskolan betytt mycket för projektet. Här kan de hitta kompetens och metoder som de själva saknar.

– Det var därför vi kom till Borås från Göteborg till att börja med. Det är fantastiskt att sitta vägg i vägg med vävstolarna och stickmaskinerna och höra dem dunka, säger hon.