Löfven: Inga fler privata sjukhus

1:36 min

Inga fler privata sjukhus och kortare cancerköer, det lovar Socialdemokraterna om de kommer till makten i höst.

– Det blir inte fler privata sjukhus. Det här är ingen marknad vilken som helst utan vi måste se till att sjukvården ges lika för alla efter behov. Vi ska inte ha ett sånt här system, för när vi lägger ihop det här: olika prislistsystem, ackord, privata sjukhus och privata sjukförsäkringar då hamnar du i ett läge där vården inte ges efter behov utan efter plånbok, säger Stefan Löfven, partiledare för Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna vill återinföra stopplagen som alliansen tog bort 2007. Partiet lovar också att inga nya privata sjukhus kommer att dyka upp i socialdemokratiskt styrda regioner och landsting. Man vill också stoppa det man kallar sjukvård på ackord som betyder att det är antalet sjuka man tar emot som avgör hur mycket pengar vårdgivaren får. 

– Det raka ackordet ska bort, det är inget bra system. Då prioritera du enklare vård framför sjukare vård. Det innebär att människor med enklare sjukdom kan komma före sjukare personer, säger Stefan Löfven (S). 

Detta är en bakåtsträvande politik hävdar Filippa Reinfeldt, Moderaternas talesperson i välfärdsfrågor.

– Jag tycker att det i grunden är väldigt tråkigt att Socialdemokraterna är emot den etableringsfrihet i sjukvården som har lett fram till 200 fler vårdcentraler runt i Sverige. Som har bidragit med att minska vårdköerna och lyckats få ner köerna på sjukhusen.

Satsningen är till stora delar regional men staten ska skjuta till 2 miljarder kronor om året. Vallöftena är nya men pengarna fanns med redan i höstens skuggbudget och pengarna kommer inte att vara öronmärkta. Ett mål är att korta cancerköerna.

– När du får ett besked om att du har cancer ska du också få veta att du får en behandling snabbt. Inte som idag då man får vänta i flera månader, säger Stefan Löfven (S).