SD: Fängsla konstnärer som målar könsorgan

1:21 min

Det hettade till ordentligt i Sveriges riksdag i dag. Det var under en debatt om ungdomspolitik som Sverigedemokraternas Margareta Larsson hävdade att konstnärer som målar kvinnliga könsorgan på skolor ska sättas i fängelse.

Västerpartiets Lars Ohly valde att frångå sitt planerade tal för att besvara Margareta Larssons (sd) uttalande. Vi har alltså en ledamot i Sveriges riksdag som säger att konstnärer ska fängslas för att de avbildar vaginor, sa han.

- Den konstsynen och den kultursynen, den är 30-talets Tysklands. Jag tycker att det är avskyvärt och mycket anmärkningsvärt att det framförs av en ledamot i Sveriges riksdag.

Margareta Larsson, som precis som Lars Ohly sitter i riksdagens kulturutskott, försvarade sitt uttalande med att många som har utsatts för sexuella övergrepp kan lida av konst som avbildar sex. Konst ska ha ett syfte och att det inte ska få människor att må dåligt, sa hon.

- Istället så får vi en meter stora vaginor på väggarna i skolsalarna. Jag tycker att det är opassande och jag tycker att vuxenvärlden ska våga sätta ner foten och säga vad som är lämpligt.

Lars Ohly igen:

- Det blev inte bättre av de här försöken till förklaringar. Snarare är det tydligt att den konst- och kultursyn som Sverigedemokraterna genom Margareta Larsson företräder är oerhört mörk. Och syftet med kulturen, det ska vi strunta í.