SD går med EFD i EU-parlamentet

1:38 min

Sverigedemokraterna slipper att bli grupplösa i EU-parlamentet. Nu är det klart att partiet får plats i den EU-kritiska partigruppen EFD, som leds av Nigel Farage från det brittiska självständighetspartiet Ukip.

– Det som framför allt gör EFD-gruppen intressant för oss är att där finns en väldigt stark EU-kritik inom gruppen, säger Mattias Karlsson, som har ansvarat för Sverigesdemokraternas förhandlingar med EFD.

– Den leds av Nigel Farage och Ukip, som är den drivande kraften i den EU-kritiska rörelsen i Europa i dag, och som tydligast arbetar för att föra tillbaka makten till medborgarna.

Som medlem i en partigrupp kan Sverigedemokraterna bland annat få mer talartid och stöd i EU:s parlament.

Gruppledaren Nigel Farage har tidigare uttryckt stark skepsis till att släppa in Sverigedemokraterna, men enligt Mattias Karlsson har motståndet berott på Farages bristande kunskap.

– Han har läst på nätet om de problem som partiet hade i början av 90-talet, och det är klart att det kan verka avskräckande om man inte förstår att partiet har utvecklats och förändrats väldigt mycket under åren sedan dess.

Dessutom blev Nigel Farage nog så illa tvungen att acceptera Sverigedemokraterna. En partigrupp i EU-parlamentet måste ha ledamöter från minst sju olika länder, och det har varit svårt för EFD efter att bland andra Dansk Folkeparti och Sannfinnländarna har lämnat gruppen de senaste veckorna.

Nu blir det ledamöter från just sju länder, däribland sjutton italienska ledamöter från Beppe Grillos antietablissemangsparti Femstjärnerörelsen. Det kan räcka att en enda ledamot hoppar av för att EFD ska kollapsa som grupp, men Mattias Karlsson säger sig inte vara orolig.

– Jag har fullt förtroende för att Nigel Farage kommer klara av att hålla ihop den här gruppen. Jag utesluter inte heller att gruppen kommer att växa. Det är inte helt klart än, säger Mattias Karlsson.