Företagsplundrare söker lyckan i Gävleborgs bruksbygder

1:55 min

Saneringen efter företaget Bromsäng recycling AB blir en dyr historia för skattebetalarna i Söderhamn.

Och för att undvika nya miljonsmällar måste kommunen skärpa kontrollen vid företagsetableringar i nedlagda fabrikslokaler.

Förra året stoppade kommunen det danskägda bolaget BDN Fastigheter från att plundra den nedlagda Latexia-fabriken i Vallvik på inventarier. Det säger Lars Stål som är teknisk chef.

– Strax innan företaget begärdes i likvidation började de plocka ned grejer och sälja som skrot. Vi tog det som början på en plundring.

Gott om lokaler i gamla bruksmiljöer
I Gävleborgs brukssamhällen finns gott om nedlagda fabrikslokaler som ljusskygga personer och företag ser möjligheter att tjäna en hacka på.

I Bromsäng utanför Söderhamn så blev 8000 kvadratmeter fabrikslokal både plundrat på inventarier och förstört av ägaren Bromsäng recyling AB.

Kostar kommuninvånarna miljoner
När kommunen köpte tillbaka fastigheten fanns där en miljöskuld på tomten efter de tungmetaller som företaget hanterat. Med sanering och rivkostnader handlar det om 10-15 miljoner i kostnader för skattebetalarna.

– Det är en bedrövelse där nere. Hela anläggningen vittnar om en plundring där man tagit godbitarna.

I maj 2010 tog det danska företaget  DVS Vandteknik över tomträtten till den nedlagda Latexia-fabriken i Vallvik.

Planerna var att rena produkter från giftigt avfall, liknande den affärsidé som Bromsäng recycling hade.

Polisen stoppade det hela
I slutet av 2013 begärdes företaget, som nu tagit namnet BDN Fastigheter, i konkurs utan att ha kommit igång med någon egentlig verksamhet.

När kommunen hörsammade rykten om en pågående plundring av fabriken, så kallades polis in som enligt Lars Stål kunde stoppa det akuta skeendet.

Lars Stål tog sen kontakt med den advokat som skötte konkursen.

– Det var han som avbröt verksamheten.

Hade det kunnat bli ett nytt Bromsäng om det fortsatt?

– Det är vår bedömning.