Ukip får kritik för SD-samarbete

1:24 min

En brittisk liberaldemokrat kritiserar Ukip för att samarbeta med vad han kallar för "extremhögern". De två SD-parlamentarikerna tagit avstånd från partiets förflutna i ett brev, uppger Ukipledaren.

I Storbritannien har Ukip och ledaren Nigel Farage försök att få till en grupp med partier från sju länder beskrivits som en kamp. Sju länder är minimikravet för att en grupp ska få bildas i Europaparlamentet.

Financial Times beskriver Sverigedemokraterna som den mest omtvistade medlemmen i EFD-gruppen (Europe of Freedom and Democracy), som leds av Ukip. I tidningen The Guardian får Ukip kritik från det brittiska regeringspartiet Liberaldemokraterna för sitt val av samarbetspartners inom EU.

En högt uppsatt källa inom Liberaldemokraterna säger till tidningen att det är svårt att se att brittiska EU-ledamöter som hänger med drägg från den extrema högern ska kunna göra någon nytta för brittiska jobb och tillväxt.

Sverigedemokraterna beskrivs av The Guardian som ett parti med sina rötter i vit makt-rörelsen, vars medlemmar till en början bar nazistuniform till möten. Tidningen skriver också att en av Sverigedemokraternas grundare, Gustaf Ekström, var frivillig soldat i SS under andra världskriget men att partiet har blivit mindre extremt under Jimmie Åkessons ledarskap.

Ukipledaren Nigel Farage har tidigare sagt att han inte kunde tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna. Han försvarar nu beslutet med att de två SD-parlamentarikerna, Kristina Winberg och Peter Lundgren, förmått skriva ett brev där de tar avstånd från partiets förflutna.  

En källa i EFD-gruppen där Ukip och Sverigedemokraterna ingår säger till The Guardian att Sverigedemokraternas två representanter inte är extrema utan trevliga personer, ”svenska patrioter som vill sitt lands bästa”.

Ukip:s och Sverigedemokraternas grupp EFD (Europe of Freedom and Democracy) omfattar nu 48 parlamentariker från sju EU-länder.