RFSL-ordförande misstänks ha drogat och våldtagit

5:16 min

Mannen misstänks ha utnyttjat sin roll som RFSL-ordförande i Halland och fått unga män att prostituera sig, sexutnyttjat dem och våldtagit ett av offren när han var så drogpåverkad att han inte kunde röra sig.

– Jag tycker att det är väldigt allvarligt. Pojkarna står ju i beroendeställning till honom på grund av att de inte har någonstans att bo. De har inga pengar. Då får de mat och husrum. I gengäld mot att de går ut och säljer sex och skaffar pengar, säger Inger Olsson som är chef på vålds- och sexualbrottsroteln på Hallandspolisen.

De tre unga männen har alla haft en beroendeställning till 44-åringen genom hans roll som ordförande i RFSL i Halland, ett uppdrag som han tvingades lämna i februari på grund av olämpligt beteende, enligt förbundet centralt.

Männen ska även ha bott hemma hos 44-åringen, där han har haft cannabis, alkohol och läkemedel.

– Det är pojkar som är vilsna och som inte har någonstans att ta vägen. Ordföranden är då kanske den som man har tillit till, säger rotelchefen.

Kan det finnas fler offer?

– Det vet vi inte egentligen. Vi vet att det finns flera killar som har bott där, men vi vet inte hur många som har blivit utnyttjande. Men om det finns några fler så vill vi gärna komma i kontakt med dem.

En av de unga männen ska mannen ha drogat så pass att han inte kunde röra sig eller tala genom att smuggla ner droger i hans dryck. Därefter ska han ha våldtagit honom.

Han misstänks även för koppleri genom att ha uppmanat de unga männen att prostituera sig och på så vis tjäna ihop pengar till narkotika och mat åt 44-åringen.

Förutom de unga männens vittnesmål har polisen under längre tid lyssnat av mannens telefon. Dessutom finns bevis från Facebook, sms och mms.

Polisen fick i januari kontakt med de unga männen efter en anmälan om försök till våldtäkt mot en annan man, en 58-åring, som en av männen skulle sälja sex till. 

När de började nysta i killarnas berättelser fick polisen reda på att de även hade haft kontakt med RFSL:s ordförande i Halland och att de bodde hemma hos honom, berättar Inger Olsson som är chef på roteln för vålds- och sexualbrott.

– Där började vårt arbete.

Ordföranden sitter häktad. Han nekar till samtliga brott.

P4 Halland har varit i kontakt med 44-åringens försvarsadvokat Leif Silbersky som säger att mannen förnekar. Han vill inte kommentera ärendet i övrigt utan hänvisar till rättegången.