Ungdomar i Borlänge får mer att säga till om genom sina elevkulturombud

1:24 min

Sen årsskiftet har man i Borlänge haft ett antal ungdomar som blivit utsedda till s k Elevkulturombud, och det är första kommun i Dalarna som valt att satsa på det här. Men det finns intresse från fler kommuner att ta efter Borlänges exempel, och därför hölls ett inspirationsmöte i Borlänge idag för att tala hur det hela fungerar. En av Borlänges elevkulturombud, Casper Karlqvist fanns med och berättade om sitt uppdrag. Casper Karlqvist, Margareta Gåfvels och Anna Rosén intervjuas av Stefan Ubbesen

I Borlänge kommun har man sen årsskiftet satsat på ett projekt där att antal ungdomar utsetts till s k Elevkulturombud. Dom har fått uppdraget att komma fram med förslag till olika kulturarrangemang som unga i kommunen vill ha. Det kan handla om t ex teaterföreställningar, musik av olika slag eller andra kulturupplevelser.

--Jag tycker det är jättebra att vi finns och att andra unga i kommunen får vara med och bestämma mer om vad dom vill ha, säger, Casper Karlqvist som är en av elevkulturombuden.

Borlänge är först i länet med en sån här unik satsning, men det finns intresse från andra kommuner att ta efter.

--Ja så är det och därför bjöd vi idag in till ett möte där vi vill informera och inspirera andra att våga satsa på det här, säger Margareta Gåfvels som är samordnare vid Kulturcentrum Asken i Borlänge.

En som var med i mötet var Anna Rosén från Hedemora kommun.

--Vi vill verkligen också starta en sån här verksamhet och kommer att rekrytera våra första elevkulturombud till hösten , säger Anna som håller med om att det är viktigt att dom ungas röst hörs mer och att dom får större möjligheter att aktivt vara med och påverka.