Just nu
  • Storförlust för IFK Norrköping i Göteborg. Häcken vann det allsvenska fotbollsmötet med 5-0.

Norrköping

Hel svensk skolklass könsstympad

Ett 60-tal fall av könsstympning av unga flickor har upptäckts i Norrköping sedan i mars. I en skolklass med 30 flickor hade samtliga könsstympats, uppger Norrköpings Tidningar.

28 av de 30 flickorna hade utsatts för den grövsta formen av könsstympning, då klitoris och blygdläppar skärs bort, och underlivet sys ihop sånär som på en liten öppning.

Skolhälsovården har upptäckt övergreppen. Socialtjänsten har nu avsatt extra resurser för att hjälpa flickorna.

När skolan nu slutat för terminen hamnar många flickor i riskzonen för att utsättas för ingreppet under besök i föräldrarnas hemländer.

– Vi försöker informera föräldrarna att de kan få fängelse om de kommer tillbaka och barnen har könsstympats, säger Petra Blom Andersson, samordnare vid Centrala elevhälsan i Norrköping, till tidningen.

Könsstympning av kvinnor är förbjudet i Sverige och kan ge upp till tio års fängelse. Det är också straffbart även om ingreppet utförs i ett annat land.

De flesta flickor stympas i åldrarna 4-14 år. I tonåren får många svåra symptom som menssmärtor och huvudvärk, och det kan vara mycket plågsamt att kissa.

Ingen vet säkert i vilken omfattning könsstympning förekommer i Sverige, eller hur många flickor som förs till sina ursprungsländer för att få det utfört.