Försvarar beslutet om miniminivå för varg

1:40 min

Viltförvaltningsdelegation i Kalmar län tyckte det var dags att sätta ner foten. Det säger Elisabeth Wanneby (MP) om beslutet att föreslå en miniminivå för varg i länet. Dessutom har Naturvårdsverket begärt beslut från hela landet.

Beslutet, som fattades den 12 juni av Viltförvaltningsdelegationen, byggde bland annat på fakta från länsstyrelsens tjänstemän och ordföranden landshövding Stefan Carlsson. Och Elisabeth Wanneby säger till P4 Kalmar att hon litar på de råd hon fick.

– Jag tyckte inte det var så kontroversiellt, utan jag tycker man måste kunna ha tillit till sina tjänstemän. Och vi måste också sätta ner foten och ha miniminivåer, sedan kan det ju faktiskt bli så att de ändras på något sätt, säger Elisabeth Wanneby.

Dessutom låter det som att parterna egentligen är ganska överens, för i Viltförvaltningsdelegationens senaste beslut finns också ett antal villkor, bland annat att tamdjursägare och andra som drabbas av skador ska ha full ersättning. Och precis som Centerpartiet nämner Elisabeth Wanneby tre punkter hon tycker är viktiga.

– Alltså jag tror egentligen att vi är ganska överens om att ska vi ha varg i det här området så måste vi: Ett – ta hänsyn till djurägare. Två – hjälpa till ekonomiskt med stängsel om vi ska ha föryngringar i vårt län. Tre – vi måste kunna bedriva skyddsjakt om det visar sig att individer vid upprepade tillfällen river tamboskap.

– Man väljer nog att polarisera emellan istället för att se lösningar och samförstånd, säger Elisabeth Wanneby.

I sina protester mot beslutet hänvisar LRF och Centerpartiet bland annat till en oro för att landsbygden ska växa igen om lantbrukare inte vågar ha djur i markerna, men vargen är bara en liten del av allt som kan påverka landsbygdens utveckling.

– Och det tycker jag alla politiska partier har ett ansvar i, att ha en tydlig landsbygdspolitik för landsbygdsutveckling.

Elisabeth Wanneby ser möjligheter med varg i området.

– I andra delar av världen pågår ju olika slags turism när det gäller rovdjur, och det kanske också kan vara någonting – att faktiskt vara stolt över att man har ett vargrevir.