Dåliga tävlingsarenor för ridsport

1:47 min

Den här helgen har Fjärås hoppryttarförening arrangerat Gothenburg Summer Tour. För att kunna genomföra tävlingarna har de varit tvungna att arrangera dem i en annan kommun. De har hållits på Åby travbana.

Det här är första året som den lilla föreningen Fjärås ryttarförening med ett 40-tal medlemmar arrangerar en elittävling. Tanken är att den ska komma tillbaka årligen.

– Vi vill göra riktigt stora tävlingar och bra arrangemang och då behöver vi en anläggning med bra förutsättningar. Åby travbana har förändrats från att vara en travbana till en hästsportarena, säger Maria Lundberg som är pressansvarig på Fjärås hoppryttarförening och tillägger att det inte finns några såna arenor i Halland.

Skulle du önska att det gick att genomföra tävlingarna i Kungsbacka?

– Det är klart att det hade varit jättekul om det hade funnits det eftersom Halland är ett av Sveriges mest hästtäta län med många elitryttare. Det blir i så fall en stor investering för någon klubb eller kommun, säger Maria Lundberg..

I helgens stora tävlingar deltog bland annat Malin Bayard och bröderna Zetterman.

Den här helgen har alltså Fjärås hoppryttarförening flyttat elittävlingen över kommungränsen eftersom det inte går att lösa på hemmaplan. Men det pågår även tävlingar på andra nivåer, och även där saknas det bra tävlingsanläggningar, säger Maria Lundberg.

– Det finns flera anläggningar på lokalnivåer för att underlagen är för dåliga. Ibland får man till och med åka hem när det regnar eller så eftersom banorna blir för blöta, säger hon.