Klasskillnader i Storbritannien har ökat kraftigt

1:45 min

Andelen brittiska familjer som inte har råd att täcka vanliga basbehov har mer än fördubblats sedan början på 80-talet, enligt en omfattande fattigdomsundersökning. En tredjedel av befolkningen har problem med att få ihop pengar till uppvärmning, mat och kläder.

En av dessa är Baz Pointer som är hemlös i London.

– Som tur är finns det ett dagcenter här i närheten som funnits där länge. Men det brukade ha öppet sex timmar om dagen och nu är det bara öppet två timmar på grund av neddragningar, säger Pointer.

Han brukar sova i en tunnel under Marylebone Road i centrala London.

– Det blir bara svårare och svårare. Myndigheterna drar in bidragen och det gör det omöjligt, säger Pointer.

Fattigdomsrapporten som finansierats av Rådet för ekonomisk och social forskning i Storbritannien är den största som gjorts i landet. Den ser ut att kunna bli ett slagträ i debatten inför det brittiska valet nästa år.

Rapporten visar att mer än en femtedel av den brittiska befolkningen levde i fattigdom under 2012 och att en tredjedel har det sämre än en skälig lägsta nivå. Det är mer än en fördubbling sedan 1983.

Andelen fattiga har dessutom ökat under den sittande regeringens tid vid makten. De fattiga har framför allt svårt att värma upp sina bostäder på vintern men för ungefär fyra miljoner människor är det så illa att de inte har råd att äta tillräckligt.

Många är fattiga trots att de har jobb - lönerna är låga. De sämst ställda hamnar precis som Baz Pointer på gatan, framför allt gäller det personer från Östeuropa som kommit hit de senaste åren.