FN tar krafttag mot miljöbrottslingar

1:32 min

FN vill ta krafttag mot miljöbrottslingar och få länder att snabbare inför olika miljöavtal i nationell lagstiftning. Det är en av huvudpunkterna vid historiskt klimatmöte i Kenyas huvudstad Nairobi, som inleds i dag.

FN ska i veckan försöka skärpa miljölagarna för att enklare kunna slå till mot exempelvis den illegala handeln med vilda djur och mot farligt avfall. FN ska anlita juridisk hjälp för att få fast miljöbrottslingarna.

Det är en av punkterna på dagordningen när över 1 200 delegater i dag och fem dagar framåt samlas i Nairobi för en ny sorts klimatmöte, kallat UNEA. Från Sveriges regering kommer ett tiotal personer.

Många länder skriver under miljöavtal, men det tar ofta lång tid att få länderna att binda sig vid dem. Dessutom misslyckas de ofta med att få igenom dem i den nationella miljölagstiftningen.

Under mötet kommer därför flera höga jurister samlas för att hitta metoder för att det ska gå fortare för länder att binda sig vid avtalen och för att försöka hitta metoder för att få till det i den nationella lagstiftningen.

Ett exempel är det globala kvicksilverförbud som 140 länder enades om i januari 2013. Förbudet ska minska utsläppen av världens värsta miljögift. Men hittills är det bara USA som har bundit sig vid avtalet. Först när 50 länder har gjort som USA så kommer förbudet att träda i kraft.

Beslutet att hålla det här mötet togs under klimatmötet i Rio i januari 2012. Vid det mötet samlades deltagare från 58 länder. UNEA-mötet samlar människor från 160 länder.