Så undviker du att bli blåst på jobbet

De flesta arbetsgivare är schyssta, men det finns även skojare och om det går illa kan du få jobba gratis. Tobias Tagesson är handläggare på Arbetsförmedlingen i Stockholm city och ger dig några råd.

Kräv ett giltigt anställningsavtal. Där ska sådant som lön, arbetstid och anställningens längd vara angivet. Även när du jobbar mot provision, ska det vara reglerat i avtalet.

Anteckna själv när och hur mycket du har jobbat och hur mycket du har sålt, om det rör sig om ett säljarjobb. Egna anteckningar har visst bevisvärde och kan vara till stor hjälp i en domstol.

Läs på och gör ordentlig research innan du börjar jobba. Googla företaget, och ring gärna och fråga hos både fack och branschorganisationer. Du kan även höra dig för på sociala medier och, om det är möjligt, fråga andra anställda.

Många arbetsgivare vill att du ska provjobba. Gör det på egen risk och tänk på att inga försäkringar gäller förrän ni ingått avtal.

Fundera på om den där drömlönen i annonsen verkligen är realistisk. Du kanske måste slita som säljare i flera år innan du kommer upp i de höga provisionerna som nämns i annonsen.

Att ett företag annonserar hos Arbetsförmedlingen betyder inte automatiskt att det är seriöst. Arbetsförmedlingen har inte resurser att kolla upp alla annonsörer.

Om du inte får ut någon lön kan du koppla in facket (förutsatt att du är medlem). Har du låg eller ingen inkomst finns möjlighet att få advokathjälp genom Rättshjälpsmyndigheten.

Glöm inte att det är du själv som har det yttersta ansvaret. Den som är arbetslös är ofta ivrig att börja jobba direkt, men det lönar sig alltid att tänka efter, läsa på och se till att alla papper är i ordning först.