Irina bjuder på rysk sommarsoppa och bovete

19 min

Om man vill äta rysk mat i Sverige så är brödet bland det svårare att hitta. Det tycker Irina Persson i föreningen Vi talar Ryska, som bjuder på rysk mat i förmiddag idag.

Irina Persson kommer från Ryssland, har bott länge i Estland men bor nu i Karlstad och arbetar på universitetsbiblioteket. Fritiden ägnar hon mycket åt föreningen, bland annat åt matlagningskurser och det är en sådan Tomas Hedman och Anna Lycke besöker idag. Irina och fyra föreningsmedlemmar plus några barn har samlats i NBV:s lokaler i Karlstad och förberedelserna är i full gång.

– Rysk mat är man van med, och som man saknar, säger Irina Persson. Ikea gör att det är lätt för svenskar att hitta köttbullar över hela världen, men för ryssar är det inte lätt. Det fanns en specialbutik här i Karlstad, men den har stängt nu...

Irina ska bjuda oss på rysk sommarmat. Vi skär upp en sallad med gurka och tomat, salladslök, solrosolja och dill. Och så ska det vara bröd till, men att hitta rätt sorts bröd i Sverige är inte lätt. Det ska vara ett grovt, osötat, grått bröd.

Efter salladen är det dags för soppan. Vi tar en skål, lägger i en blandning av ägg, potatis, rädisor, salladslök och falukorv. Och så ska man hälla på antingen en speciell rysk svagdricka baserad på grovt bröd eller vassle och så krämig youghurt på det.

Bovete är en glutenfri växt, som faktiskt är nära släkt med rabarber och ängssyra. Den har små frön som kokas eller blötläggs för att ätas, eller görs mjöl av. Och trots namnet är det inget sädesslag. Vi kokar bovetet tills det har sugit i sig vattnet, efter sådär tio minuter på låg värme. Då äter vi det med smör, stekt lök och svamp till.

Och efter maten i Ryssland serveras te.

– Då kan man sitta med sina gäster och prata i timmar, berättar Irina Persson. Det är väldigt speciellt med te-traditionerna.