Unga telesäljare lurades på sin lön

0:32 min

Ett telesäljbolag lockade till sig unga genom att lova fast lön på 120 kronor i timmen. Men de anställda fick bara en bråkdel och i många fall ingen lön alls.

Har du varit med om en liknande situation? 
Hör av dig till oss genom att skicka ett mail till p3nyheter@sr.se

Företaget bildades i maj förra året och sökte i olika annonser, bland annat hos Arbetsförmedlingen, efter "eldsjälar" och "telefonterrorister som älskar pengar". De lovade en fast lön från 120 kronor i timmen och möjlighet att tjäna mer.

Men de tidigare anställda berättar för Metro att lönerna inte betalades ut alls eller var långt under de utlovade beloppen.

Männen bakom företaget är enligt Metro i 30-årsåldern och är sedan tidigare dömda till bland annat fängelse och villkorlig dom för bokföringsbrott.

Från februari till april ska företaget ha drivit ett försäjningskontor i Spanien och det utan att ha haft ett tillstånd från spanska myndigheter. De anställda på plats där ska ha lämnats själva med instruktioner om hur att sälja produkten samt med en uppmaning om att inte öppna dörren om någon knackade på.

Tina Wahlroth är vd för branschorganisationen Kontakta och säger till Metro att kriminella tjänar mångmiljonbelopp på kort tid genom att manipulera unga anställda och sälja sina tjänster till halva priset jämfört med de seriösa företagen.

Alla Metros källor har varit anonyma och de båda männen ska ha lämnat Sverige och gått under jorden.