Är svenska jordgubbar verkligen giftiga?

11 min

I en artikel som postats på facebooksidan Matfusket påstås svenska jordgubbar innehålla gifter och därför vara farliga att äta. Hör Livsmedelsverkets toxikolog Anneli Widenfalk reda ut hur det ligger till i P3 Nyheter med Karlsten.

– Det stämmer att vi hittar kemiska bekämpningsmedel i svenska jordgubbar, men det betyder inte att jordgubbarna är farliga att äta. Det är extremt låga halter av gift, så pass låga att det precis är på gränsen att vi kan se dem i våra mätningar. Ett litet barn skulle kunna äta 4 kilo jordgubbar varje dag året om utan att ta skada.

Anneli Widenfalk berättar att det finns tydliga regler för hur besprutning går till i Sverige och att det är en lång process innan bekämpningsmedel landar på jordgubbarna och till slut på tallriken, där en stor del av det besprutade medlet bryts ner. Och även om utländska jordgubbar inte heller är giftiga säger Anneli att det där kan finnas bekämpningsmedel som inte är tillåtna i Sverige.

Björn Bernhardson ligger bakom sajten Äkta vara.

– Det är bra att det finns en diskussion om mat eftersom det sätter press på industrin att ta fram bra produkter. Den här nyheten om jordgubbarna är ingen nyhet för mig, det finns många bekämpningsmedel som är tillåtna vid jordgubbsodling. Att den här artikeln blev så spridd har nog att göra med hur den såg ut med en stark bild som snabbt kommunicerade, och då kanske folk snabbt delade utan att egentligen läsa ordentligt.

Björn Bernhardsson säger samtidigt att fler och fler verkar intressera sig för såväl matdiskussionen som för att leta upp ordentlig fakta om det ämne som diskuteras.

– Det ligger ju också ett ansvar för de som skriver artiklar och inlägg att berätta sådant som är sant så att information som den här blir trovärdig.


David Appelgren, grundare Matfusket ville inte medverka i P3 Nyheter med Karlsten men skickade en kommentar:

"Matfusket är en ideell sida som drivs av och för konsumenter. Vi postar inlägg och observationer som våra läsare skickar in till oss.

Inlägget om de besprutade jordgubbarna är baserat på en insändare av Rune Lanestrand. (Runelanestrand.wordpress.com). Vi har kollat upp faktan i insändaren och bedömt att den stämmer. Den handlar om att jordgubbarna är en av de mest besprutade grödorna i Sverige (enligt Naturskyddsföreningen) och 44 godkända preparat används vid besprutningen (enligt Jordbruksverket). Vi vill uppmuntra till ekologisk odling för miljön, vår hälsa och arbetarnas skull. Därför har vi spridit vidare informationen om de besprutade jordgubbarna.

Hälsningar

David, Matfusket"