Ewa förbjuds mata fåglar efter grannfejd

1:40 min

Halmstadbon Ewa Rasmussen är djurvän och har i åratal hängt upp fågelmat i träden och buskarna i hennes trädgård. Men efter att en granne klagat på fågelmatandet så tvingas hon sluta med det efter ett beslut av Mark- och miljödomstolen.

– Jag tänker att det hela är jättesjukt, säger Ewa Rasmussen. Jag tycker att det känns kränkande för jag har gjort det så gott jag kunde. När det är kalla vintrar så måste man hjälpa fåglar också.

Ewa Rasmussen har i flera år hängt ut nötter, äpplen och bröd för att fåglarna ska klara stränga vintrar. Men det var efter klagomål från en granne som länsstyrelsen i Halland bedömde att fågelmatningen kunde medföra olägenheter för människors hälsa, eftersom risken för skadedjur som råttor ökar vid fågelmatning med bröd och andra matrester.

– Jag har aldrig märkt av några skadedjur, säger Ewa. Jag har aldrig sett någonting sådant.

Ewa har överklagat länsstyrelsens beslut, men mark- och miljödomstolen delar länsstyrelsens åsikt att matandet riskerar att locka till sig större fåglar - såsom måsar, trutar, kråkor, råkor, skator och kajor - och kan riskera människors hälsa.

– Jag gjorde som alla andra. Jag tycker inte att jag gjorde något fel egentligen. Jag har inget annat förslag på hur jag ska mata så att bara de små fåglarna kommer, säger Ewa. Så dom måste skriva till mig hur dom har tänkt sig.

Enligt Ewa är det mest småfåglar som kommer och äter i hennes trädgård och hon hävdar dock att maten äts upp direkt och att det aldrig ligger något kvar i trädgården. Därför förstår hon inte domstolens beslut.

– Vi är alla djur. Vi måste hjälpa varandra. Det skulle vara jättejobbigt om vi inte hade några fåglar eller andra djur alls. Det skulle bara vara öken, säger Ewa Rasmussen. Det är inte det som vi strävar efter, eller?