
Recept: Örtsvängd färskpotatis till grillade grönsaker
Ska potatisen vara huvudråvara räcker receptet till fyra personer, som tillbehör till 4-6 personer.
Du behöver:
1 kg färskpotatis
ca ½ dl olivolja
1 näve hackade örter, t ex salvia och timjan
1 vitlöksklyfta, finhackad
Grillmarinad:
2 msk finhackad vitlök
2 msk färsk riven ingefära
2 msk sojasås/tamari
2 msk chilisås
4 msk olivolja
Till servering:
färska majskolvar
små kronärtskockor
squash i halvor
eller spett med valfria grönsaker och tofu
Skrubba potatisen och koka den knappt mjuk. Häll av kokvattnet och låt potatisen ånga av lite. Häll en skvätt god olivolja i en kastrull eller stekpanna. Hacka ner lite färska örtkryddor som salvia, timjan och färsk vitlök eller dina egna favoritörter.
Värm oljan med kryddorna försiktigt utan att steka och häll i färskpotatisen och blanda runt så att kryddor och olja fastnar på potatisarna. Servera bums till t ex grillade grönsaker.
Nästan alla grönsaker går att grilla på olika sätt om man bara vill. Bäst blir det med en hemgjord grilloljemarinad. Kör alla ingredienserna snabbt i en matberedare till en mustig sås.
Grilla valfria grönsaker eller trä upp grönsaksbitar och tofu på spett. Pensla rikligt på med marinad innan du lägger dem på grillen eller på en aluminiumbeklädd plåt i ugnen.