Ticnet, Cdon och Adlibris anmäls för övervakning

0:50 min

Tänker du på vad du berättar om dig själv när du handlar på nätet? Det oroar organisationen Sveriges Konsumenter, som anmäler bland andra Ticnet och Adlibris till Datainspektionen.

Organisationen Sveriges konsumenter anmäler företagen Ticnet, Cdon, Ikea, Adlibris och Booking.com till Datainspektionen och menar att de bryter mot personuppgiftslagen.

Det handlar bland annat om att företagen upprättar register och kartlägger kunders personuppgifter och köpvanor utan att de gett sitt.

– Går du in i en vanlig fysisk butik på stan så är det ju ingen som frågar efter ditt personnummer, hur många barn du har eller vilka böcker du brukar läsa, det borde ju vara likadant på nätet, säger Maria Wiezell, konsumenträttslig expert på Sveriges Konsumenter.

Organisationen hävdar även att kunduppgifter förmedlas till andra företag och att det kan ta upp till fem år att avregistrera sig och slippa företagens reklam.

Men enligt Anna Pilkrona Godden, pressansvarig på Ikea Sverige har, har Ikea inte gjort något fel.

– Vi följer alltid rådande svenska lagar och regler och Datainspektionens instruktioner kring hantering av personuppgifter. Är det så att vi har varit otydliga i vår kommunikation kring hanteringen av personuppgifter så kommer vi att åtgärda detta, säger hon.