Putin i Österrike för avtal om ny gasledning

1:42 min

Ryssland president Vladimir Putin är på besök i Österrike för att försöka rädda den nya ryska gasledningen South Stream, som planeras leda gas till södra Europa förbi Ukraina. EU är avvaktande till projektet, men EU-medlemmen Österrike väntas skriva på.

EU är avvaktande till projektet, men EU-medlemmen Österrike väntas skriva på.

South Stream är en sydlig motsvarighet till gasledningen North Stream genom Östersjön.

Ryssland vill ha en alternativ väg att transportera sin gas än genom Ukraina.

South Stream ska gå på botten av Svarta havet och sedan grenas ut till en rad länder i södra Europa med Italien som den kanske viktigaste kunden. Men projektet är kontroversiellt.

Nyligen sa regeringen i Bulgarien att man stoppat det planerade byggarbetet av sin del av gasledningen. Ryssland anklagade EU för att ha kommit med hårda påtryckningar.

Österrike är ett annat land, som är berört och i dag är president Putin i Wien. I samband med det väntas ett avtal om South Stream undertecknas, vilket skulle vara en stor framgång för Ryssland.

EU har sedan länge försökt minska sitt beroende av rysk energi, eftersom man anser att Ryssland använder främst gasen som politisk påtryckning.

EU har inte ställt sig helt avvisande till South Stream, men har krävt att den anpassas till europeisk lagstiftning. Efter den ryska ockupationen av Krim avbröts förhandlingarna och nu har den senaste gaskonflikten mellan Ryssland och Ukraina gjort frågan än mer akut.

EU-kommissionen vill att medlemsländerna så långt det är möjligt har en gemensam front gentemot Ryssland i energifrågor, men när det gäller South Stream är det inte helt lätt. Ryssland försöker också utnyttja de sprickor som finns.

Utöver Österrike har Slovenien och kandidatlandet Serbien de senaste dagarna uttalat stöd för projektet. Även regeringen i Bulgarien har sagt att deras byggstopp bara är tillfälligt.