Julian Assanges advokater vill häva häktningsbeslutet

9:02 min

Wikileaks-grundaren Julian Assanges svenska advokater kräver nu att häktningsordern mot honom ska hävas. Per E Samuelsson är en av advokaterna och du hör honom i P3 Nyheter med Karlsten.

Julian Assange som begärs häktad för ett misstänkt sexbrott i Sverige har bott på Ecuadors ambassad i London i två år och nu vill advokaterna att häktningsordern hävs.

– Han har ju varit instängd på ambassaden i två år och den svenska åklagaren har sagt att hon inte tänker åka dit. Och då kan man säga att det enda häktningsordern gör är att hålla Assange instängd i ett hus i London. Dessutom finns nu en ny lag som säger att åklagare i Sverige måste redogöra för vad för material de sitter på för att bygga sitt mål och det materialet har inte vi fått se än.

Claes Borgström är advokat för en av kvinnorna som ska ha utsatts för sexbrott av Assange.

– Jag förstår att det kommer en sådan begäran nu men det är ju fel att prata om att Assange stängts in på ambassaden och att åklagaren inte är intresserad. Anledningen till att det finns en häktningsorder är ju för att det finns just ett intresse, och att han är på ambassaden är ju hans val. Ingen har tvingar honom.

Men Per E Samuelsson menar att Julian Assange fått politisk asyl i Ecuador och inte vill äventyra den genom att lämna ambassaden. Assange ska ha gått med på att delta i utredningen men bara om Sverige lovar att inte lämna ut honom till USA. Men Claes Borgström menar att det inte är okej att Julian Assange gömmer sig på ambassaden.

– Det pratas ofta om att det är synd om Assange och visst, han har ju också problem, men det är framför allt min klient som då utsatts för ett sexbrott som bör vara i centrum. Assange har ju själv valt att stanna i London och inte gå ut från ambassaden. Om ny häktningsordern hävs, ska han gå rakt ut ur huset då?

Men Per E Samuelsson menar att allt handlar om den politiska asylen i Ecuador.

– Det handlar inte om att Assange vill smita från utredning i Sverige utan om att han främst vill få fri lejd till Ecuador och det kan han inte äventyra genom att åka till Sverige eftersom han då kan bli utlämnad till USA. Och så länge han saknar den garantin så kommer han inte att åka till Sverige.