Ingen EU-grupp för främlingsfientliga Front national

7:56 min

Franska Front national som blev landets största parti vid EU-valet i maj meddelade igår att planerna på att skapa en EU-kritisk grupp inte lyckades. Hör Ekots Susanne Palme berätta mer i P3 Nyheter med Karlsten.

 

– Front national har tillsammans med sina samarbetspartiet inte lyckats nå de krav som krävs för att en grupp ska kunna bildas. Och att ha en grupp är avgörande för att kunna höras i EU-parlamentet och de som står utan grupp kallas ibland för att vara ”ökendrivare”. Man kan nog säga att de som står utan grupp inte får något större inflytande.

Susanne Palme säger att man kan ställa sig frågan hur intresserade Front national egentligen är av att delta i EU-arbetet.

– Det viktigaste för Front national är att de i Frankrike ser ut att ha stort inflytande och deras fokus ligger ju främst på att bli stora i Frankrike. Representanter från partiet har sagt att deras mål är att återta makten från EU till Frankrike och det arbetet görs ju i Frankrikes stora städer och inte i EU-parlamentet, så det stärker ju tanken om att de egentligen inte bryr sig så mycket om EU-arbetet.

Susanne Palme säger att andra högerpopulistiska partier i Europa har tagit avstånd från Front national eftersom de anses vara allt för extrema, och det gör att det inte finns några samarbetspartier kvar för Front national att bilda grupp med.

– Det har funnits några alternativ för Front national att samarbeta med, men som gjort uttalanden alldeles för grova även för Front national som att Hitlers arbete var bra och att kvinnor inte borde få rösta. Så nu finns det inte längre några samarbetspartier.