VETENSKAP

Ny teknik för att rena jorden från arsenik

2:19 min

Forskare i Skövde har skapat en genmodifierad tobaksplanta som kan suga upp och lagra arsenik - i sina rötter.

– Jag har skapat en ny sorts genmodifierad tobaksplanta som kommer att kunna lagra in arsenik i rötterna, medan delen av plantan ovanför jorden kommer att vara helt fri från arsenik, berättar doktoranden i molekylärbiologi vid Högskolan i Skövde, Noor Nahar.

I fem år har hon forskat om hur man kan stoppa arsenik som är ett av de mest förekommande ämnena i jordskorpan och finns överallt i naturen.

– Idag finns arsenik i grundvattnet, i jorden, i basföda som ris och vete, även mänsklig arbete, som gruvarbete utsöndrar arsenik; det finns även arsenik i berggrunden och i gödselblandningar, förklarar hon.

Väldigt hälsofarligt

Arsenik är extremt giftigt för oss människor och långvarig exponering kan leda till många allvarliga sjukdomar. Noor Nahar visar bilder från Asien på människor som drabbas av arsenik och är stolt över att ha hittat en lösning för att minska effekterna.

– Jag är ursprungligen från Bangladesh och jag har själv sett människor påverkas av arseniken och därför kunde jag inte tacka nej till förslaget som jag fick av Högskolan i Skövde om att utföra den här studien, säger hon.

Allvarliga konsekvenser

Arsenik har förödande konsekvenser på människans hälsa, bland annat lugn-, hud- och levercancer.

– Och därför ville vi hitta lösningar för att minska arsenik i framförallt basföda som ris eller vete vilket går hand i hand med högsta målet som är att hjälpa mänskligheten, förklarar Noor Nahar.

 Abul Mandal, professor i molekylärbiologi vid Högskolan i Skövde, menar att studien är viktig även för Sverige.

– Vi har stora problem med arsenik i Sverige också. I Småland, bland annat. Vi har också problem med bly. Det här kan användas för att sanera marken. Och vi importerar mycket ris och ingen har kontrollerat blyhalterna där, säger han.