LIDKÖPING

Moderaterna säger nej till Hamnstaden

1:32 min

Kostnaderna för miljösaneringen av hamnområdet i Lidköping blir allt för höga. Därför kan inte Moderaterna stå bakom bostadsbygget längre.

Det meddelade Moderaterna idag på eftermiddagen.

Oppositionsrådet Bertil Jonsson (M) säger till P4 Skaraborg att anledningen är kostnaderna för miljösanering som skenat iväg och att det inte är försvarbart att bygga bostäder där. En bidragande orsak är också reningsverket, som majoriteten vill bygga in, medan Moderaterna vill bygga nytt.  

- Vi ser hela tiden att det tickar iväg väldigt mycket pengar. Ledningen politiskt i projektet är oerhört svag och vi ser inte att vi inte längre tycker att vi vill vara med och ta ansvaret för att föra den här planeringen vidare, säger Bertil Jonsson (M).

- Vi tycker nu att vi kommit in i ett läge där vi sätter ner foten och säger "nej, avbryt, det här är inte påväg mot en bra lösning", säger han.

Innan har Jonsson varit för att åtminstone bygga etapp ett och två klart, men har de senaste dagarna ändrat sig, efter diskussioner med partigruppen. Kostnader för sanering kommer det likväl att bli - ett alternativ att inte sanera marken finns det inte.

Nu har det ju gått lång tid, borde ni agerat tidigare?

- Jag är fullt medveten att vi borde ha ställt kritiska frågor tidigare, men nu är vår samlade bedömning är att det är dags nu.