Löfven lovar sänkt skatt för pensionärer

Vid en valseger ska skatten sänkas redan nästa år för de med garantipension. Totalt beräknas de två stegen i partiets skattesänkarprogram kosta cirka fyra miljarder kronor.

Socialdemokraterna vill öka takten i skatteminskningar för pensionärer jämfört med det förslag partiet lade i våras.

Vid en valseger i höst lovar partiledaren Stefan Löfven att avskaffa skatteklyftan mellan dem som enbart har garantipension och löntagarna.

– Pensionen är en uppskjuten lön och skall därför ha samma skatt, säger Stefan Löfven och lovar att ta bort klyftan.

– Vi tar en väsentlig del av den under nästa mantatperiod.

Idag betalar pensionärer en högre skattesats än de som jobbar. De med en garantipension på 7 000 - 7 800 kronor i månaden ska nästa år få en skattesänkning på cirka 75 kronor i månaden, om socialdemokraterna vinner valet,  vilket jämställer dem med en löntagare med den inkomsten.

Senare under mandatperioden, helst redan till år 2016 enligt Stefan Löfven, blir det skattesänkningar på 280 kronor för dem som har en pension på 12 000, vilket är den snittinkomst som kvinnliga pensionärer har.

Mäns snittpension är 18 300 kronor, och med den pensionen blir det en skatteminskning med 150 kronor i månaden.

– Dét här är både en jämlikhets- och en jämställdhetssatsning. Hela klyftan skall bort, i tar de här kliven nu. Det kostar fyra miljarder kronor, så det är en bra del av reformutrymmet.

Totalt kostar dessa två steg i partiets skattesänkarprogram för pensionärer alltså cirka 4 miljarder kronor.

Socialdemokraterna lovar också att på sikt avskaffa skatteklyftan helt, men det hänger på att jobbpolitiken lyckas och att statens inkomster ökar med cirka 15 miljarder. Och det är, enligt socialdemokraternas Stefan Löfven inget osäkert löfte.

– Jobbpolitiken är inget osäkret löfte utan ett tydligt mål. Till det har vi kopplat en tydlig strategi om hur vi skall nå dit.